Kenteken

Nu we in Frankrijk wonen moet ook onze auto ingevoerd worden in Frankrijk. Wij hebben al wat voorwerk gedaan, aan diverse mensen gevraagd die ervaring hebben welke stappen we moeten nemen en naar welke adressen we toe moeten gaan. Het is inmiddels augustus en wij vinden dat het tijd is om de stap te zetten.

Maar dan! Dan krijg je de horror verhalen op Facebook! Mensen die weken bezig zijn om hun auto op kenteken te krijgen. Dus ik zeg tegen lief, maak je borst maar nat, als iedereen zo’n moeite heeft om zijn auto ingevoerd te krijgen zal het bij ons ook niet makkelijk gaan.

Ik begin met een e-mail aan Suzuki Frankrijk. Wij hebben een COC formulier nodig van de importeur. Dit is een Engelstalig document EC Certificate of Confirmity. Na een aantal dagen hebben we nog geen antwoord. Ik zeg tegen lief, zie je wel de horrorverhalen zijn waar. Maar lief zegt “maak je niet zo druk, het komt wel goed”. In de tussentijd ben ik naar Saint Gervais d’Auvergne gegaan naar het keuring station. Wij hadden al vernomen dat er ook een man werkt die Nederlands spreekt dus in geval van nood is dat wel fijn. Ik legde aan de dame van de receptie uit wat de bedoeling is, de auto moet gekeurd worden zodat hij ingevoerd kan worden in Frankrijk. Ik heilig boontje die ik ben dacht dat ik een goede uitleg had gegeven maar ze begreep me niet. Dus ik vraag “hier werkt toch ook een man die Nederlands spreekt?” Ja dat klopt ik zal hem even roepen.DSC_3164

Ik de beste man uitgelegd wat de bedoeling is, dat ging een stuk beter. Ik kan een afspraak maken voor 4 september want ze gaan op vakantie. Tja stom het is natuurlijk vakantietijd. Er wordt mij gevraagd hoe oud de auto is. 2 jaar. Nou heb je even ik moet aan mijn baas vragen hoe het zit met de keuring. Huh, nou ja ik wacht wel. De man komt terug en verteld mij dat de auto niet gekeurd hoeft te worden, want hij hoeft nog geen app keuring maar pas in 2019. Grappig want wij dachten dat hij voor de import wel gekeurd moest worden. Dat scheelt weer, leuk. Ik heb adressen gekregen waar we heen moeten, nou dat is mooi.

Omdat ik nog steeds niets van Suzuki Frankrijk gehoord heb stuur ik maar een mail naar Suzuki Nederland. De auto is daar ook gekocht. Uitgelegd dat wij onze auto in Frankrijk willen importeren en hoe kan ik nou aan dat COC formulier komen? Ik heb binnen een uur antwoord. Een kopie kentekenbewijs voldoet, deze moet gemaild worden en ik krijg het formulier. Netjes opgestuurd en weer krijg ik geen antwoord… En dat voor Nederlandse begrippen… Zucht…. Na een dag of wat zeg ik tegen lief ik ga nog maar eens een mail sturen… Maar afgeleid door de postbode ga ik eerst de brievenbus leeghalen (hier komt de postbode nog ouderwets 6 dagen per week). En ja hoor, het gevraagde formulier zit erbij. Ik ren naar binnen en maak er gelijk kopieën van. dsc_3155-e1518977498254.jpg

De volgende dag een vrijdag gaan we aan ons avontuur beginnen om de auto over te schrijven, wetende dat het even kan duren zijn wij overal op voorbereid. We rijden naar Riom om naar het “Centre of Public Finances publiques” te gaan. Wij worden vriendelijk geholpen en de mevrouw achter de balie geeft precies aan wat we in moeten vullen. 20 minuten later staan wij weer buiten. Op naar de “Sous Prefecture” in Riom. We zijn eigenlijk al wat laat en het blijkt er ontzettend druk. We trekken een nummertje en gaan netjes in de rij staan. We hopen dat we voor 12.00 uur klaar zijn, anders heb je de middag pauze tot 14.00 uur. Er zijn diverse mensen die formulieren laten invullen, dus vragen wij ook maar even of we nog extra formulieren in moeten vullen. Ja hoor. Wij worden weer geholpen door een vriendelijke dame die aangeeft wat we in moeten vullen. En we zijn voor de pauze aan de beurt, we geven de formulieren, de COC, een kopie van de elektra rekening en de dame achter de pc begint van alles in te voeren. Er wordt een bedrag gezegd wat we moeten betalen om de auto in te voeren en we krijgen een voorlopig kenteken. Even pinnen en we kunnen op naar het volgende.

DSC_3167

We gaan naar huis om te lunchen en gaan vervolgens naar onze verzekeringsagent in Saint Eloy les Mines om de auto te verzekeren. Er wordt gevraagd of we een uurtje later terug kunnen komen omdat ze nog met een klant bezig zijn. Prima, dan gaan we achter kenteken platen aan. Bij de rotonde van Saint Eloy is een bedrijf waar ze autobanden verkopen en nog wat autospullen en reparaties uitvoeren. Wij lopen er naar binnen en vragen of ze ook kentekenplaten verkopen, ja hoor. Dat is fijn, hier heb je ons voorlopig kentekenbewijs en de platen worden gemaakt. De beste man spreekt al een aardig woordje Nederlands ” Schroevendraaier” is best een moeilijk woord voor een buitenlander. We maken grapjes en 15 minuten later lopen wij naar buiten met nieuwe kentekenplaten. terug gekomen bij de verzekeringsagent wordt de verzekering geregeld en betalen we de rekening. Ook dat is geregeld.

Ondanks alle horrorverhalen blijkt als je de spullen op orde hebt het gewoon binnen een dag geregeld kan zijn. Een dag of 4 later viel het originele kenteken bewijs in de brievenbus. Wij zijn tevreden. En de letters van de kenteken platen refereren ook nog naar onze namen “Peter” en “Cindy”

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: