Plezier bij de déchèterie

Het blijft een vervelende klus bij het klussen. Het afval wegbrengen naar de déchèterie “vuilstort”. Maar ja het is en blijft een noodzakelijk kwaad en het ruimt zo lekker op.

De dichtstbijzijnde vuilstort voor ons is 8 km verderop. Peter gaat er voor het eerst heen, de auto heeft nog zijn Nederlandse kentekenplaten. De mijnheer van de vuilstort begint een heel Franstalig prevelement (uitleg in welke bak het afval gestort kan worden) en Peter kijkt hem met grote ogen aan “Huh, je ne comprends pas”. De mijnheer lacht en dacht die Nederlander heb ik mooi te grazen genomen, vervolgen zegt hij “Number 3 please”. Zo begint er een soort van “vriendschap” bij de vuilstort. De volgende keer dat Peter komt roept hij al welke bak het vuil gestort kan worden en de keren die volgen gaat het steeds soepeler. Geregeld komt hij even helpen om de aanhangwagen te legen. Ook ik ga wel eens mee naar de vuilstort, de beste man komt van zijn stoel af en zegt “ik zal je even helpen”, waarop Peter zegt “niet nodig ik heb mijn vrouw bij me”. En bedankt, ik kom er niet onderuit. Maar de man komt op ons af en gaat helpen, toch fijn.

Er zijn ook van die dagen dat hij aan de telefoon is of zijn vriendin zit op zijn kantoor, dan heeft hij het druk en komt niet helpen. De laatste tijd zwaait hij en steekt zijn duim op, je weet waar je je afval kwijt moet, leef je uit! Dus dan doen wij dan ook. Totdat we een kar met afval van de gîte hadden. De gipsplaten “plâtre”! Die mogen niet bij deze vuilstort weggebracht worden, daar kom je pas achter als je er staat. Dus dan ga je bedenken hoe kom ik van die bende weg. Het verklaart voor ons wel dat je soms vuil in de berm ziet liggen, wat wij overigens erg raar vinden, er zijn voldoende vuilstort mogelijkheden.

Wij nemen contact op met wat mensen en komen erachter met een beetje hulp dat we de gipsplaten kwijt kunnen bij een vuilstort 10 km de andere kant op. Vol goede moet gaan we erheen. We hebben op de site gezien dat je alleen als particulier gipsplaten mag inleveren. “Hopelijk brengt het geen problemen met zich mee, wij hebben een enorme hoeveelheid”. De beste man kijkt op de aanhangwagen wat we hebben. Gipsplaten, gipsplaten met karton ertussen en gipsplaten met piepschuim. De man van deze vuilstort legt uit dat de gewone gipsplaten in een kleine container moeten en de andere platen in de bak met overig afval. Nu snappen wij die link niet, maar we komen van onze gipsplaten af. Aangezien deze vuilstort maar 2 dagen per week open is, gaan we in sneltreinvaart heen en weer om zoveel mogelijk gipsplaten weg te brengen. Peter heeft eerst een paar aanhangwagens weggebracht en de volgende keer ging ik helpen.

Na een aanhangwagen of 4/5 is de kleine container nagenoeg vol. De man komt naar ons toe en geeft aan dat we de rest van de gipsplaten in de overige bak mogen doen. “Het zal wel, maar de logica is voor ons ver te zoeken”. Daarentegen we zijn het kwijt, dat is het belangrijkste. Ook de overige container is vol, onze werkzaamheden worden tot na het weekend gestaakt. We gaan vol goede moed weer naar de vuilstort en hopen dat de bakken geleegd zijn. We hebben nog een aanhangwagen of 2 weg te brengen dan zijn we klaar. Aangekomen bij de vuilstort ziet de man ons, hij is samen met een klant bezig bij de bak waar wij alles in moeten storten. We zetten de auto aan de kant en willen netje wachten. De man komt naar ons toe en zegt, doe het maar in de container “puin”. Dat is een hele andere bak dan waar we voor het weekend alles in moesten doen. Met hoeveel maten wordt er gemeten?? Geen idee, maar wij zijn van onze “gipsplaten” af.

Voor de rest van de spullen gaan wij weer gewoon naar de dichtstbijzijnde vuilstort en krijgen wij altijd een vriendelijke lach van de mijnheer. En zoals altijd zwaaien we en toeteren we als we weer naar huis gaan.

8 Comments

 1. GUUSJE AST says:

  Vive la France, haha zelfs na 40 jaar wonen begrijp ik de Franse logica nog steeds niet😉

 2. Hugo says:

  Ze zijn hier inderdaad heel vriendelijk bij de vuilstort. Voor ons is het alweer een tijd geleden dat we veel hebben weggebracht. En al het puin wat er vrijkomt gebruiken we om onze toekomstige oprit op te hogen en verharden.

  • Wij hebben dat ook overwogen Hugo, om de oprit te verharden met puin. Helaas zit er aan alles wat hier gesloopt wordt een hele laag gips en om dat allemaal eraf te halen geeft wel heel veel extra werk.

   • Hugo says:

    Gelukkig is het nu niet meer alleen maar opruimen en slopen. Maar komt nu het moment van opbouwen. We gaan nu eindelijk aan de voorraad hennepblokken beginnen.

   • Hugo says:

    We hebben besloten om die te gaan kopen en gebruiken. Dit in plaats van het plaatsen van gips. Na lang onderzoek blijkt het zowel goedkoper en duurzaamder te zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: