Spijkers op laag water zoeken!

Iedereen ken de uitdrukking wel “spijkers op laag water zoeken”, er wordt geklaagd over kleinigheden. Maar de uitdrukking komt ook ergens vandaan, dat heb ik dus even opgezocht…

Vroeger moest het personeel van de scheepswerven op zoek naar de zoekgeraakte spijkers (boten werden met spijkers en nagels in elkaar gezet) wanneer het laag water “eb” was. In die tijd was een spijker een waardevol goedje. De uitdrukking “spijkers op laag water zoeken” houd eigenlijk in dat je op zoek bent naar kleine dingen die bijna niet te vinden zijn. tegenwoordig wordt de uitdrukking vooral negatief gebruikt.

Dan denk je wat heeft dit nou te betekenen?? Dat zal ik je vertellen. Zoals iedereen weet hebben we de gîte gesloopt. En een groot deel van de gîte was al erg oud en dus met spijkers aan elkaar gemaakt. En wat gebeurd er als je gaat slopen het hout wordt neergegooid, verplaatst, nog een keer verplaatst en er vallen spijkers uit het hout vandaan. Maar goed die spijkers liggen dus overal… Ook op plekken waar we met de auto en aanhangwagen moeten rijden. En zin in lekke banden hebben we niet, we hebben namelijk maar “één auto”.

Dan is het dus de bedoeling om een oplossing te bedenken hoe we de spijkers bij elkaar kunnen vinden. Na enig zoekwerk naar roestige spijkers tussen gras en grond hebben we besloten dat we een magneet nodig hebben. “Peter is op internet op zoek gegaan naar een magneet”, jemig wat een geld kost dat € 19,00 voor een magneet van 2,5 of 3 cm, niet zo groot dus. Dan maar geen magneet en een andere oplossing zoeken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Nu moesten we vrijdag met “Poekie” naar de dierenarts en konden we haar in de middag weer halen. We zijn maar even eerder gegaan, want Peter had schroeven nodig en we wilden nog even naar een “Brocante” winkeltje. Daar waren we snel uitgekeken, wat we leuk vonden was al verkocht en sommige dingen aan dezelfde dame (vast iemand die op zichzelf ging wonen). Op naar bouwmarkt, hemel wat heeft deze een dure schroeven. Dus zijn we naar de volgende bouwmarkt gegaan, allemaal op loopafstand. Maar net zoals de Fransen doen wij het netjes met de auto. Vervolgens hadden we nog tijd over, dus zijn we naar de Carrefour gegaan.

Bij de Carrefour heb je van die karntonnen stellingen met kleine dingetjes erin. Mesjes, aanstekers, grote aanstekers, maatbekers en nog veel meer natuurlijk. Toen viel Peters oog op een magneet. “een magneet” weet je wel zo’n ding waar we naar op zoek waren. En deze magneet heeft een “telescoopsteel”. Peter zijn ogen begonnen te glimmen en snel gingen we op zoek naar de prijs € 5,00, wat een koopje de magneet is bijna 2 cm. Dus hup de magneet gaat in het mandje, na nog wat andere boodschappen in het mandje te hebben gedaan, zijn we naar de kassa gegaan. Blij met onze aanwinsten zijn we Poekie gaan halen.

Eenmaal thuis gekomen heb ik de kachel opgestookt om Poekie een lekker plekje te geven en is Peter buiten aan de slag gegaan. Net als vandaag, en de komende tijd. Hij bewaakt de magneet met zijn leven, heeft hem sinds gisteren continu bij zich. En als hij over het grasveld om de schuren naar de grote tuin loopt zwengelt er een magneet achter hem aan. wat een schatje is het ook, zo blij als een kind… “Weet je op de plekken waar ik al geweest ben kom ik weer nieuwe spijkers tegen”. Ik zeg dat hij goed werk verricht en denk bij mezelf “misschien moet hij het in één keer goed doen”. Maar wat zal ik zeggen, ik ben blij dat Peter blij is en hopelijk heeft hij alle spijkers voor de zomer gevonden voor we de eerste gasten gaan ontvangen.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: