Buren en Franse inwoners

Toen wij naar Frankrijk verhuisden hebben we ons wel eens afgevraagd hoe de omgang zou zijn met de buren en met andere inwoners van Frankrijk.

Nadat wij besloten hadden om te gaan emigreren ben ik lid geworden van een aantal Facebook groepen over het land waar wij naar toe zouden verhuizen. Er zaten een aantal hele leuke groepen bij waar de mensen vriendelijk met elkaar omgaan en er waren ook een aantal groepen bij waar je vooral de horror verhalen te lezen kreeg en waar de mensen bitter weinig respect voor elkaar hebben.

De laatst genoemde groepen baarde ons wel eens zorgen. Het ging er behoorlijk van jetje, de franse mentaliteit was ver te zoeken. De Franse inwoners en buren zijn vreselijk onaardig, totaal niet behulpzaam en als je bij een winkel iets bestelde werd het verkeerde geleverd, de afgesproken leverdatum niet nagekomen en ga zo maar door. Dan krab je jezelf toch wel even achter de oren en vraag je je af of we nou echt wel naar Frankrijk moeten gaan. Ware het niet zo is dat wij erg naïef zijn en het zelf willen ondervinden.

DSC_3115

Aangezien wij besloten hadden om in een dorp te gaan wonen heb je zeker weten met buren te maken. Voor dochterlief vonden wij het wel een goede optie, toch buiten op straat wat meer gedwongen worden om frans te spreken en wellicht wonen er ook kinderen uit de klas of in ieder geval van dezelfde school. Wanneer je “á la campagne” woont moet je maar zien hoe ver je buren wonen en of je ze dan ook nog spreekt. Dochterlief was het er ook wel mee eens.

We zijn vertrokken en merkten dat iedereen in het dorp al wist dat wij er kwamen wonen, niet dat wij de buren of dorpsbewoners kenden of gesproken hadden. Maar goed in Nederland weet ook iedereen wat je uitvreet als je in een dorp woont. Al vrij snel maakten wij kennis met een aantal van onze buren. Wat een leuke en vriendelijke mensen zijn het. Ze zijn heel behulpzaam en al vrij snel mochten wij de jongste buren met “tu” aanspreken en de oudere buren gewoon met “vous”, dat is heel normaal. Al gauw werden wij bij de oudere buren uitgenodigd voor een borrel thuis en dat betekend dat je opgenomen bent in de buurt. Wat leuk en al binnen een paar maanden. Geregeld krijgen wij wat lekkers uit de moestuin (aardappelen(net op het moment dat we vergeten waren om ze te kopen), witlof, tomaten enz) en wij geven regelmatig eitjes aan de buren. We hebben niet veel tijd door het verbouwen maar bij de buurman wordt elke dag door een groepje mensen een rosétje gedronken en wij mogen daar ook dagelijks aan meedoen… Maar ja, tussen 10 en 11 uur in de ochtend aan de drank betekend dat er niet meer geklust wordt. Dus gaan we maar af en toe. Ook hebben wij buren die wij niet gesproken hebben, maar die zijn erg op zichzelf vertelde de buurvrouw. Die hebben ook heel weinig contact terwijl ze naast elkaar wonen.

Voordat wij bij de buurtjes uitgenodigd werden hebben wij een buurtborrel gehouden. Er kwamen 14 mensen en dan vooral degene die wij al gesproken hadden en “14” vonden wij nogal wat om mee te beginnen. We waren er net 2 weken. Één buurvrouw is naderhand bij alle buren langs gegaan om te vragen waarom wij haar niet uitgenodigd hadden, wij wisten niet eens dat zij er woonde. Wel werd ons verteld dat ze bij alle buurtfeestjes uitgenodigd wordt, maar maar één keer is komen opdagen in 18 jaar dat onze lieve buur er woont. “Wij voelden ons niet erg aangesproken” en de volgende buurtborrel nodigen we haar wel uit, “we weten nu dat ze er woont” en dan zullen we zien of ze komt.

Ook in de winkels valt het ons op dat we goed geholpen worden. De mensen zijn heel aardig en denken met je mee. De bestellingen zijn tot op heden goed gegaan, wanneer het fout ging was het onze eigen schuld. Dus het valt ons allemaal mee. De horror Facebook pagina’s zijn we dan ook gestopt te volgen. Het ligt aan de Nederlanders zelf. Ja de levertijd is wat langer en vooral ook duurder als je het thuisbezorgd wilt hebben, maar de afstanden die de bedrijven af moeten leggen, of jij zelf met de auto moet rijden is ook veel langer dan in Nederland. Dus uiteindelijk bespaar je op het één en kost het ander en komt het op een redelijk gemiddelde uit. Ook van deze horror hebben wij zelf ondervonden dat het allemaal wel meevalt.

Kortom tot nu toe valt het ons allemaal mee en zijn we hel blij met onze buren en het buurtje waar we in wonen!

 

5 Comments

 1. GUUSJE AST says:

  Ik was er van het begin af van overtuigd lieve Cindy, Peter en Anouk dat dit avontuur jullie zou gaan lukken. Jullie zijn gewoon een top familie, open staand, sociaal voelend en goed voor bereid voor dit fantastische avontuur!
  Gewoon regelmatig mee doen met de lokale aktiviteiten, het borreltje 😀apéritif, en dan gaat (komt) het allemaal vanzelf. Heel veel succes toegewenst met jullie nieuwe leven in dit prachtige land. Ik blijf jullie volgen.
  Bon dimanche et gros bisous Guusje

  • Wat lief Guusje :-). Wij hebben er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen, als we maar geduldig blijven. Wanneer we wat meer tijd hebben willen we graag een keer bij jullie langskomen. Gros bisous et bon dimanche.

 2. Bieke says:

  Ha lieve buurtjes, binnenkort zijn wij er ook weer! Volgende week zondagavond om precies te zijn! Reuze benieuwd naar alle vooruitgang die jullie geboekt hebben. Kijk ook uit naar de rosé bij de bouif🍷😉. misschien moeten we er eens met z’n vieren heen? A bientôt! 😘

  • Owww wat fijn Bieke… Eindelijk want het is weer veel te lang geleden dat jullie er waren, we gaan aftellen :). We gaan zeker met zijn vieren even een rotétje halen bij Le Bouif (had ik al verteld dat onze straat misschien Rue de la Bouif gaat heten). A bientôt et gros bisous!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: