Vergunning perikelen

Er moet veel verbouwd worden in ons stulpje en in Nederland hadden wij al aardig wat plannen gemaakt. Plannen maak je en plannen veranderen. Wij wilden een gespreid bedje hebben voor als de eerste gasten komen, maar al snel bleek dat niet helemaal haalbaar. Vooral omdat het veel werk is en het budget niet toereikend  is om 3 jaar zonder inkomen te redden.

Zoals we eerst in gedachten hadden, de gasten kamers maken, daarna de gîte en de tenten was niet haalbaar. We besloten om eerst de gîte te gaan opknappen (dan zijn de gasten zelfvoorzienend en kunnen we door gaan met verbouwen), vervolgens de tenten en de gastenkamers. In de tussentijd een aantal mensen gesproken en onze plannen verteld en goede tips en ideeën gekregen. En zo kwamen we tot de conclusie dat niet alles af hoefde te zijn voordat de eerste gasten komen. We zijn niet de enige die nog niet klaar zijn met verbouwen terwijl er al gasten ontvangen worden, gelukkig maar “anders doen we iets heel erg fout”.

Het opknappen van de gîte ging niet helemaal als gepland. Alleen de buitenkant vervangen werd het hele huisje slopen en  nieuw bouwen. Dus er moest een vergunning aangevraagd worden. Wij een afspraak gemaakt met de burgemeester om te vragen wat we allemaal nodig hebben. Een lieve vriendin meegenomen als tolk, want door al het verbouwen hebben we weinig tijd om echt veel frans te leren en we wilden geen fouten maken. De burgemeester gaf aan dat het allemaal geen probleem was en dat we een paar tekeningetjes moeten maken “mag gewoon met de hand gemaakt worden”. Even een papiertje hier en een papiertje daar “zo gepiept”. Vol goede moet gingen we aan de slag en een week later gingen we naar de “Marie” om alle gegevens in te leveren. De secretaresse die meer weet dan de burgemeester heeft alles doorgenomen, een paar kleine aanpassingen en prima alles voor elkaar.

Vol vertrouwen wachtte wij op de vergunning, volgens de burgemeester zouden we die met een week of 2 / 3 hebben. Maar in plaats van een vergunning kregen we een brief. er moeten tekeningen door een architect gemaakt worden en er moeten allerlei formulieren ingevuld worden en er moet een “RT 2012” onderzoek gedaan worden. “Huh, wat, help”. Opnieuw met een vriend die weer goed is in technisch frans naar het gemeentehuis getogen. Na een uurtje kletsen een telefoontje hier en een gesprekje daar kwamen wij thuis en een illusie armer. Geen bouwvergunning en de secretaresse vond het maar vreemd omdat wij nagenoeg een zelfde pand neerzette en er dingen gevraagd werden die bij een nieuwbouw woning nodig zijn en niet bij een huisje van hout van de grootte die wij willen bouwen.

Dus dan ga je contact opnemen met architecten. Wordt er een offerte gemaakt van een bedrag wat de helft van de kosten van de gîte bedraagt. “Pardon, we hebben het geld niet op de rug groeien dat vinden wij het niet waard”, De tekeningen zijn al uitgekauwd en hoeven alleen maar nagetekend te worden. En dan nog we hebben er het budget niet voor. Na wat navraag in de buurt gedaan te hebben vertelde een buurvrouw “je had hem gewoon moeten bouwen”. Hadden we maar eerst contact opgenomen met de buren ipv te luisteren naar andere mensen. Maar goed afdoende leert men. De gîte is voorlopig van de baan, we gaan nog wel even terug naar de burgemeester wat we er aan kunnen doen om de gîte toch te kunnen bouwen zonder al die extra uitgaven. De druk van de gîte leggen wij even naast ons neer en concentreren ons op de andere belangrijke dingen.

Kortom de plannen moeten gewijzigd worden. En nu gaan we eerst met de tenten beginnen. Begin mei worden er 2 mooie tenten neergezet. Peter is bezig om het sanitair gebouw te maken, ja beide tenten krijgen een “eigen douche, toilet en gelegenheid om de afwas te doen”. Best luxe al zeg ik het zelf, wij moeten de badkamer met dochterlief delen. Vervolgens gaan we verder met het bouwen van de gastenkamers. Eerst in de aanbouw 1 gastenkamer en de ontbijtzaal een extra toilet en een voorraad kamer. Ja ik krijg mijn eigen ” voorraad kamer”. Waar maak je een vrouw gelukkig mee hahaha.

Daarna gaan we verder aan de gastenkamers op zolder en uiteindelijk gaan we onze eigen ruimtes ook nog afmaken. er moet her en der nog wat behangen en geschilderd worden. En de woonkamer moet ook nog helemaal opgeknapt worden al begin ik al aardig te wennen aan ons “Oranje boven” behangetje.

Eerdaags wordt er een nieuwe fosse septic geplaatst, want wachten op een riool aansluiting betekend 3 jaar geen gasten kunnen ontvangen. Daar hebben we dus geen budget voor om 3 jaar te overbruggen. “We lijken wel arme sloebers”. Het kan wel, maar dan moeten we de verbouwing stopzetten. het is dus het één of het ander.

Al met al is er weer een hoop gebeurd. We willen de gastenkamers in 2019 gaan verhuren. We hebben ondanks de tegenslag het hier nog steeds naar ons zin en vol goede moet gaan wij verder met het neerzetten van een geweldig bedrijf. En natuurlijk genieten wij van de mooie natuur in alle jaargetijden.

4 Comments

 1. GUUSJE AST says:

  Heel herkenbaar jullie verhaal Cindy. Bouwen of verbouwen is een lange weg. Wij hebben er ervaring mee. Ik zal niet in de details treden om jullie niet te ontmoedigen. De aanhouder wint😀

 2. Lukje says:

  Wauw wat een verhaal. Ik hoop zo dat alles voor de rest voor de wind gaat. Sterkte en ga er voor. ❤

 3. Nanda en Gerard says:

  wauw wat een verhaal het lijk wel of julli nog in nederland wonen maar de aanhouder wint inderdaad en ambtenaren….blijf genieten van waar jullie nu wonen en t komt goed.
  Groeten uit beverwijk, nanda en gerard

  • We gaan ook gestaag verder Nanda en Gerard. We willen jullie natuurijk wel weer iets moois laten zien. Genieten doen we zeker, het weer is prachtig en de natuur wordt weer mooi groen. Dus laten we ons niet uit het veld slaan dor de regeltjes. Groetjes en tot snel Cindy en Peter

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: