Gekkigheid in het kippenhok!

Wij hebben eerder al eens verteld over de dierentuin op eigen grond. Gezelligheid met hond Bep, Kat Poekie, 8 kippen en de haan. En natuurlijk alle andere dieren die op het terrein rondlopen, maar die niet als huisdier beschouwd mogen worden.

Wat ik eerder was vergeten te vertellen is dat wij in november van vrienden 2 kuikens (al wat ouder) hebben gekregen. Een mooie bruine en witte. De kuikens werden apart gezet, maar wel zichtbaar voor de andere kippen. De kuikens waren gelijk al zeer ondernemend en voor we het wisten liepen de kuikens in de tuin.

Wij gaven onze vrienden een rondleiding door het huis en hun honden liepen rustig mee. Totdat ze hun kuikens zagen lopen en dachten, die brengen we wel even terug in het hok. Oeps dat ging niet helemaal lekker. We hebben de kuikens gered en weer terug gezet. Eind goed al goed zou je denken.

De volgende dag gingen de kuikens weer aan de wandel. “Waarschijnlijk op weg terug naar hun eigen hok”. Wij hebben dagen gezocht naar de kuikens, maar niet gevonden. Waarschijnlijk zijn ze opgegeten door de vossen, nou ja niet waarschijnlijk, hier worden de kippen gewoon opgegeten door de vossen als je ze niet beschermd.

Wat hebben we ons schuldig gevoeld en na de vakantie van onze vrienden hebben we hen verteld wat er gebeurd is… Zo niet leuk, het waren zulke leuke kuikens… En in hun vakantie wilden wij onze vrienden niet belasten met de moord op de kuikens…

Nu is de lente begonnen en zijn de kippen die wel bij ons willen blijven doorgeslagen. Er worden bergen eieren gelegd. Zelfs de kleine kipjes zijn begonnen met eieren leggen, elke dag 1. Eerst werden de krieltjes bijgestaan door de haan en door de ander kippen. de eerste eitjes hadden een flink bloedspoor op de schil. “Ik moet er niet aan denken elke dag een ei te moeten leggen.”

Deze diashow vereist JavaScript.

De eieren die we niet allemaal zelf op kunnen eten worden afgegeven bij buren en vrienden. Totdat we gasten hebben “Maar zal je zien dan leggen ze geen eieren meer.”

Ook worden de kippen broeds. Onze kleine bruine vriend ligt braaf te broeden. Er zijn 2 eitjes met een embryo, hopelijk gaat alles goed en worden de kuikens ook echt geboren. Snotje ‘onze chronisch verkouden kip’ heeft een tijdje problemen gehad met eieren leggen. We vonden steeds eigeel, maar geen eierschaal. “Hoe is het mogelijk dat de kippen die eieren opeten”. Ze hebben voldoende kalk wat gegeten kan worden. Blijkt ze wind eieren te leggen. Inmiddels heeft snotje weer eieren met een megadun schilletje, deze eieren worden met liefde behandelt, want ze gaan zo stuk.

Grote grijze kip legt haar eieren in een grote bak in het houthok. Ze is een beetje bazig en als ze klaar is loopt ze net zo hard te kraaien als de haan…. Het is dat ze eieren legt anders zou je denken dat ze een echte haan is. Ze begint kleine bruine kip uit haar hok te jagen en gaat dan op de mini eitjes zitten… Zucht… Wij zijn er maar druk mee om iedereen in de gaten te houden…

Ook zijn we een aantal dagen eitjes kwijt. “Waar leggen de kippen de eitjes?” Peter denkt dat ze allemaal een beetje broeds zijn en daarom minder eitjes leggen. Regelmatig kijken we op het buiten toilet, daar is een kipje elke dag haar ei aan het leggen. Wat blijkt, een stuk afvoerpijp wat daar al jaren staat is omgevallen en daar komt een ei uit tevoorschijn. Omdat we niet weten hoe lang die daar ligt gooien we het eitje maar weg.

We zoeken de hele tuin door en overal waar de kippen lopen kijken we of we eitjes vinden maar nee hoor, geen eitjes.. Stomme kippen…

Totdat de kippen in de rij staan om eitjes te leggen, ze maken nog net geen ruzie, al scheelt het niet veel. De legbakjes zijn vol, kippen zitten samen in de legbakjes, wat een gekkenhuis. We houden alles in de gaten, weer geen eieren.. “Hoe kan dat toch?”

Totdat we erachter komen dat de voorkeur voor eieren leggen naar het houthok lijkt te zijn verplaatst. De kippen staan een lawaai te maken als het ei gelegd is, dus rennen Peter en ik gelijk naar het hok toe om te zoeken…. En zoeken zullen we…. Totdat we de eieren gevonden hebben….

En ja hoor, daar liggen de eieren onder het hout, onder de grasmaaier, in de houtbak, en ga zo maar door. Nu zijn we elke dag paaseieren aan het zoeken, want ze liggen overal. En de haan, de haan loopt de hele dag te schreeuwen en te kraaien…. Volgens mij weet hij helemaal niet wat hij met een stelletje kippen moet die voor geen meter naar hem luisteren. Hoewel hij ze wel te pas en te onpas van achteren mag bespringen. Zelfs op de grote grijze kip waar hij zo weer vanaf dondert!

En dan is het moment daar, we komen uit bed, zetten het koffiezetapparaat aan, geven de kat en hond te eten en gaan naar buiten om de kippen te voeren, los te laten en even bij ons kleine broedende moedertje te kijken. Hoe zal het met de eitjes zijn? In beide eitjes zit een gaatje en we horen de kuikens piepen… “Ze gaan vandaag geboren worden”.. Dat kan wel tot 12 uur duren, us we hebben een lange dag voor de boeg. Na een kop koffie en het ontbijt gaan we even wat veranderingen aanbrengen voor de kuikens aan hun kraambed, even snel voor ze uit het ei komen. En wat blijkt, het eerste kuiken is al uit het ei en het is pas 9.30 uur, dat is snel gegaan!! Nu is het nog wachten op het andere kuikentje. Dozo wordt lekker warm gehouden onder moeders vleugels… En wij wachten met smart op Brusje…. Brusje heeft het levenslicht gezien om 11.15 uur… Wij zijn helemaal blij 🙂

“Ja het is officieel, het is een gekkenhuis in het kippenhok!”

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: