School!

Onze dochter gaat sinds een jaar in Frankrijk naar school. Hoewel een jaar?? Ze is vorig jaar september gestart, vele vakanties later en je komt op een maand of 8 les denk ik.

 

In eerste instantie moest ze nog veel van de taal leren. Dat gaat eigenlijk best heel goed. Alhoewel ze ons wil laten geloven dat ze er niets van kan. Als we ergens zijn wil ze niet helpen als wij er qua taal even niet uitkomen, maar daarna zal ze wel even duidelijk maken welke grammaticale fouten wij gemaakt hebben. Tja “ze kan er ook echt niets van” ;-).

Ze heeft ons wel 3 keer voor niets naar school laten gaan. Je krijgt hier overal briefjes van, die zijn niet altijd even duidelijk en als we dan vragen waar gaat het over kregen wij steevast te horen dat we naar school moesten. En daar stonden we dan, geen ouders, geen leraren, deur van school dicht, dus maar weer naar huis. Ze zal wel stiekem hebben gelachen om onze onwetendheid. Maar wij hebben ons lesje geleerd.

Dochter hoorde een wachtwoord te krijgen, zodat ze haar cijfers, huiswerk en rooster online kon bekijken. Bij het eerste 10 minuten gesprek werd haar uitgelegd bij welke leerkracht ze moest zijn voor het gewilde wachtwoord. Ze kwam regelmatig thuis en vertelde dan dat ze helemaal niet wist dat er wijzigingen in het rooster waren, maar ja, als je je wachtwoord nu aan de leraar vraagt kan je het online zien. “Dochter is niet eigenwijs.” Na een aantal maanden zeuren en piepen en steeds te horen dat ze de leraar alleen op maandag had heeft Peter een stok achter de deur gezet. “Als jij aankomende maandag dat wachtwoord niet hebt, dan ga ik met je mee naar school” (en reken maar dat hij haar voor …. zou zetten bij haar vrienden). De gewraakte maandag kwam ze met het wachtwoord thuis en ging snel op haar computer kijken of het ook werkt. Na enige tijd ging ik eens bij haar kijken en ja hoor ze was druk bezig van alles te bekijken.

Ik vroeg haar of ik haar cijferlijst eens mocht zien. En daar verbaasde ik me toch wel even. Want hoe goed ze ons wil laten denken dat ze niet zo goed is zag ik een bijzondere cijferlijst. Er worden kleurtjes gebruikt, het hoogste, het laagste en het gemiddelde cijfer van de klas worden benoemd. Haar eigen cijfers staan soms in een groen of een rood blok. Dus vroeg ik aan dochter wat dat betekend. Na een kleine speurtocht kwamen we er achter dat groen het hoogste cijfer van de klas was en rood het laagste. Op een paar rode vakjes na (sommige vakken vind ze niet leuk) had ze ook best veel groene vakjes. En als je het gemiddelde zag en wat ze allemaal heeft moeten leren in een jaar zijn wij heel trots op haar dat ze het zo goed doet.

Ze gaat trouw dagelijks met de bus naar school, alleen toen er een keer sneeuw lag kwam ze erg boos de kamer instampen, de bus was er niet, je moet me naar school brengen. “Prima kind dat doen we.” Peter vind het leuk om het kind te brengen. Één keer was ze te laat door de bus en kreeg een melding in haar gele boekje, daar was kindlief erg boos over, zij kon er toch niets aan doen. Dus zo is het soms als de bus een minuut of 2/3 te laat is dat ze stampend het huis in komt lopen en roept “ik moet naar school gebracht worden!” Dus ja wij rennen voor haar. Ook halen wij haar wel eens op als we toch in het dorp zijn. En in het begin zag ze de auto niet staan en liep gewoon de bus in. Wij zagen onze kans schoon, liepen naar de bus, stappen in en roepen “Bonjour Anouk, c’est moi!” of ” bonjour Anouk, ga je mee!” wat vind ze dat verschrikkelijk, maar wij niet ;-). Het viel ons wel op dat ze daarna altijd wist of we er stonden met de auto. Ze heeft het geheim verklapt dat ze op de bovenverdieping door het raam kijkt en ziet of de auto er is. Dus voor komend schooljaar maar een ander plekje zoeken om te parkeren. (Wij hebben ook ons lolletje nodig)

Nu de examens voor de 3e klassers aan de gang zijn heeft ze extra dagen vrij en de laatste schoolweek gaan de kinderen spelletjes doen, daar hoeven ze niet perse bij aanwezig te zijn. Maar gemene ouders als wij zijn moet ze van ons wel naar school, want zo kan ze nog een weekje extra met de franse taal bezig zijn. Ze was er duidelijk niet over te spreken maar heeft zich erbij neergelegd. Uiteindelijk kregen we een briefje van school, vrijdag kunnen de kinderen niet naar school, en woensdag willen we ook liever dat ze thuisblijven. Dus ze hoeft nog maar 3 dagen naar school “de mazzelaar”.

Komend schooljaar gaat ze van de 4e naar de 3e. En mag ze zich ook opmaken voor het examen. Ze gaat als extra vak engelse les erbij doen (naast de normale engelse les). In de tussentijd moet ze zich van ons ook even klaarstomen voor een frans examen om haar niveau te bepalen en de cijfers ophalen waar ze nu onvoldoende voor staat. Want ze moet toch wel aardig wat punten halen voor haar examen om naar de school te kunnen waar ze naartoe wil.

We gaan zien hoe ze het volgend jaar doet. Dit jaar is haar wen jaar geweest en ik denk toch wel dat ze het licht gezien heeft en dat ze komend schooljaar beter gaat dan dit jaar (ook al was deze niet slecht). Hoe dan ook wij zijn trots op onze meid.

DSC_3404

Eerste schooldag!

 

5 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: