Intergratie deel 1

14 juillet! Het hoort bij de integratie in Frankrijk.

Eerst even een kleine uitleg wat 14 jullet inhoudt, bron Wikipedia.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_nationale_feestdag. Nu is het zo dat er in heel Frankrijk feesten worden gehouden. Vooral op 14 juli, maar ook in veel kleine plaatsen op 13 juli. Er wordt gegeten, vuurwerk afgestoken en als afsluiting een bal. Dit kan natuurlijk per plaats verschillen.

Ik stond even een praatje te maken met de buurman nadat ik met hond en kip een wandelingetje had gemaakt. Zijn telefoon ringelde en zijn vrouw was aan de telefoon. Zij vroeg wat hij aan het doen waas en vertelde dat hij met mij aan het kletsen was. Zijn vrouw zei “mooi gaan jullie vrijdag de 13e mee naar het vuurwerk en het bal, dan gaan we dansen.” Waarop mijn antwoord was “ik kan helemaal niet dansen!” (Je dacht toch niet dat ik daar voor aap ga staan). Buurvrouw zei “ga nou maar gewoon mee het is leuk.”

Ik heb de buren uitgenodigd om eerst bij ons te eten (ik wist nog niet dat er van te voren in het dorp een maaltijd was), waarop er gelijk gezegd werd, welke gang zullen wij verzorgen? Nou buurtjes doen jullie het dessert maar :). Zo gezegd zo gedaan. De buren kwamen om 19.30 uur, vervolgens even een hapje en wat drinken en daarna lekker eten. Buurvrouw is altijd nieuwsgierig naar Nederlandse maaltijden dus heb ik vooraf een lekkere oerhollandse groentesoep met ballen gemaakt. Wie moet er nou eigenlijk integreren 😉 wij of de buren? Buurvrouw vond het lekker, de maaltijd salade met aardappelen en vlees erin vond ze ook erg lekker, “dat doen de Fransen niet.” Zo leren wij elke dag nieuwe dingen en de buren ook.

Wij zitten met zijn allen lekker te eten en te kletsen, buurvrouw geeft een heldere uitleg over quatorze juillet aan dochterlief. Ook wordt er verteld dat er voorafgaande het vuurwerk een maaltijd is. “Ik krijg zweetdruppels op mijn voorhoofd, ik heb de buren uitgenodigd voor het eten en er blijkt een maaltijd te zijn in het dorp….” Waarom hebben ze niet gezegd dat dat zo was en gezegd dat ze in het dorp wilden eten, jemig wat hebben wij nog een hoop te leren. Maar buurvrouw gaat haar relaas verder, vorig jaar had ze in het dorp gegeten, het was maar zo zo en de prijs was te veel. Dus ze waren blij dat ze bij ons uitgenodigd waren. “pfiuew, dat loopt met een sisser af.” De voetbal wordt ook besproken. Ja “allez les bleus” staan in de finale. Er wordt gevraagd of wij zondag de finale bij de buren komen kijken. “Natuurlijk, ontzettend leuk!”

Deze diashow vereist JavaScript.

Na de maaltijd gaan wij gezamenlijk naar het dorp, we kunnen het lopend af, wat een mazzel. Het vuurwerk laat zoals gewoonlijk op zich wachten. Het begint standaard een half uurtje later. En vorig jaar (wij woonden nog niet in Frankrijk) was er helemaal geen vuurwerk, het was niet geleverd. Voordat het vuurwerk begon liep de burgemeester langs ons. Even gedag zeggen (de wijntjes hadden hem goed gesmaakt) en weer verder, hij heeft het druk. Er waren af en toe tussenposes tijdens het vuurwerk, ook de wijntjes hadden bij de “vuurwerkmannen” blijkbaar prima gesmaakt. We zeiden al, ze zijn het lontje kwijt, er is wijn over het lontje gegaan, de sigaar was uit. Maar het vuurwerk was erg mooi. We hebben ervan genoten.

Vervolgens zijn we naar het “Salle de fête” gegaan, eerst even moet indrinken en vervolgens toch dansen. Buurvrouw sleepte ons gewoon mee. Ik vind al dansend dat ik voor aap sta, maar het voordeel. is dat ik de meeste mensen niet ken. Helaas kent iedereen in het dorp ons wel… hahaha.

Op 14 juli is dan het defilé, wij gaan natuurlijk even kijken. In ons dorp is dat een lachertje. De hoeveelheid toeschouwers is zeer beperkt, maar de mensen die er zijn zien het als een zeer serieuze aangelegenheid. Wij kijken het allemaal aan en als het afgelopen is gaan wij weer naar huis. Het duurt welgeteld 15 minuten. De burgemeester verteld zijn verhaal, het volkslied wordt gespeeld en het is bijna lunchtijd. Een aantal aanwezige personen hebben blijkbaar een feestje in het verschiet, onze “oudste” buren zijn de hele dag weg. Wie weet doen wij daar over een paar jaar ook aan mee.

Voor nu zijn we weer iets meer geïntegreerd in Frankrijk. Stapje voor stapje komen we steeds verder in het proces.

 

 

 

3 Comments

 1. Bieke says:

  Leuk Cindy, wij zitten een beetje te chillen in Cordes-sur- ciel en worden steeds getrakteerd op enthousiasre kreten van de Fransen. Zijn dus aan het winnen blijkbaar! Afgezien daarvan zitten we ook midden in een tweedaags middeleeuws feest. Wordt nog een dingetje, onze nachtrust straks!

 2. annelekkerkerker says:

  Hi Cindy!
  Herkenbaar, wij hebben ook veel geleerd gedurende het feest weekend!
  En ik zie dat je ook chambre d’hotes gaat openen. Leuk! Ben benieuwd hoe her verloopt!
  Groetjes

  • Hoi Anne!
   Zeker interessant zulke dagen omver dingen te leren over de omgeving. Wij waren er vorig jaar nog net niet bij.
   Wij zijn druk aan het bouwen en verbouwen. Het was de bedoeling met een deel dit jaar te beginnen, maar helaas gaat dat niet door. Maar volgend jaar moet de gîte en de tenten wel verhuurd kunnen worden. Als laatste verbouwende het huis tot chambree d’hôtes. Op faceboook en de blogjes vertellen wij een beetje over het verloop van alles.
   fijne dag, groetjes!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: