Feest voor de kippen

Peter heeft sinds wij samen zijn gezegd “als ik nog eens de ruimte heb dan wil ik graag weer kippen hebben.” Eerst woonden wij op een flatje, daarna gingen wij in een eengezinswoning met een tuintje en vervolgens een redelijke woning maar nog steeds een tuintje die te klein was voor kippen. De hoop op kippen hebben wij aan de kant gezet tot wij naar Frankrijk emigreerden. Voor Peter zijn verjaardag kocht ik een aantal kippen en hij was als een kind zo blij.

Het eerste plekje wat wij omgebouwd hadden tot kippenhok was een klein schuurtje waar we alleen wat gaas hoefden te plaatsen, etensbakken, legbakken en een stok om op te zitten. 2 deurtjes met gaas ervoor en klaar is Klara. En toen kwam de stress “stel je voor dat de vossen de deur open breken?” Zou toch zonde zijn als de kipjes in de ochtend onthoofd gevonden zouden worden. Dus besloten wij een schuurtje om te bouwen tot kippenhok. We hoefden alleen maar alles van het ene hok naar het andere schuurtje te plaatsen en een nieuwe legstok op te hangen, die 2 keer zo groot was, want de dames gingen wel naar een ‘Villa’. De deur konden we gewoon achter ons dichttrekken en het zou een stuk veiliger zijn tegen de vossen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eerst hadden we een stukje grond afgesloten zodat de kippen niet overal rond konden lopen, vervolgens mochten de kippen steeds verder over het terrein, want het onkruid uit de tuin eten was ook wel makkelijk. Nu hebben onze kippen een ander idee daarover, ze eten namelijk wel de frambozen en ander fruit van de bomen, schillen en restjes eten duiken ze ook bovenop alsof ze nooit iets te eten krijgen, ze helpen overal waar wij een schop in de grond zetten (de wormen zijn zo lekker), maar het onkruid blijft rustig staan. Ja onze kippen hebben een willetje.

In de tussentijd hebben de kippen een moi plekje, maar beginnen wij te betwijfelen of wij de kippen altijd overal los willen laten lopen. De dames bedelen als je aan het koken bent, je doet het keukenraam open en ze komen er gelijk aan rennen wat er is vast iets lekkers te halen. Als wij straks gasten in de tenten hebben moeten de kipjes niet de hele dag bij de gasten bedelen. Ook was het niet handig dat we elke dag pasen hebben en moeten zoeken naar de eitjes, de dames besluiten nog wel eens een nieuw stekje te vinden om de eitjes neer te leggen. Vaak vinden wij de nieuwe plekjes wel, zeker als we iedere keer wat eitjes missen. Laatst hebben we weer een berg eitjes gevonden, 12 moesten we er weggooien, door de stress van het plaatsen van de fosse septique hadden de dames een nieuwe plek gevonden, volop in de zon onder een trapje. Zonde van de eitjes.

Er moest een vaste plek met een ren voor de kippen komen, dus tussen alle werkzaamheden door hebben wij deze ook gebouwd. Een nieuw plekje, waar ze gezellig met zijn allen samen kunnen zijn, 4 bomen in de ren een kippenhok en een hondenhok. Dat betekend niet dat ze nooit meer door de hele tuin, bos, langs de weg en over het terrein van de buren (waar het gras altijd groener is) mogen lopen. Maar nu voorlopig blijven ze in de ren om te wennen en als er gasten zijn moeten ze in de ren blijven maar tussendoor krijgen ze genoeg tijd om lekker rond te hobbelen. Als wij kippie kippie kippie roepen komen ze er aangesneld, ze krijgen regelmatig een aai over de bol, veel aandacht, ze eten uit de hand en worden regelmatig verwend met lekkere hapjes. Onze kippen wonen echt als “god in Frankrijk”. Hopelijk zien de kippen dat ook en blijven ze ons lekkere eitjes geven.

En wij , wij hebben onze schuurtjes weer terug. Één schuurtje doet dienst als grasmaaier schuur, de andere schuur wordt als hij goed schoon is weer in gebruik genomen om spullen neer te zetten die we nu niet kwijt kunnen. Zo is iedereen weer blij bij Villa Guillaumette.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: