Oefening baart kunst!

In Nederland wordt elke eerste maandag van de maand het luchtalarm getest. Heel soms gaat dat fout omdat er een storing is. Dat wordt altijd breed uitgemeten in de media.

In Frankrijk is het sinds wij hier wonen lekker rustig. Niet elke eerste maandag van de maand schieten wij uit ons dagdromen vandaan omdat het luchtalarm getest wordt. Gelukkig maar, want hij staat in het dorp, op de heuvel en toch wel heel dichtbij. Dus het geluid stoort je erg bij het dagdromen.

Een aantal maanden geleden ging het lucht alarm af. Geen idee wat er gebeurde, geen sirenes van politie, ambulance, brandweer of wat dan ook. Wij schonken er niet veel aandacht aan, het zou wel een oefening zijn, de buren reageerden ook niet. Vervolgens ging na enige weken het alarm weer af, daarna volgden er een aantal sirenes van brandweerwagens. Wij luisterden welke kant zij opgingen en bemerkten dat het niet bij ons kwam.

Later toen ik een kennis onderweg tegenkwam heb ik hem even gevraagd wat er aan de hand was. De stroomkabels hangen in Frankrijk nog op veel plekken boven de weg. Aan de uiteindes van de palen zie je soms van die kleine glaasjes zitten. Er was er blijkbaar 1 naar beneden gevallen en had een bergbrandje veroorzaakt. Aangezien het hier al enige tijd erg droog is was de brandweer met groot materiaal uitgerukt. “het zal wel, wij hebben er weinig van gemerkt”.

Een week of 2 geleden ging het alarm weer af, geen idee waarom.
Dochterlief zei, “hoor je dat mam?”
“Jahoor kind, dat is het luchtalarm.”
“Wat moeten we nu doen mam?”
“Niets kind, we zullen straks misschien een hoop sirenes van politie en brandweer horen.”

Maar nee hoor, het bleef stil het zal allemaal wel weer meevallen. Misschien had iemand te diep in het glaasje gekeken en per ongeluk op de verkeerde knop gedrukt. Hier is alles mogelijk. Wij worden er niet warm of koud van.

Afgelopen dinsdag lag er ineens een briefje in de brievenbus. Wij wonen langs de rivier (nou ja, ongeveer 50 meter er vanaf) waar in de rivier zich een aantal barrages bevinden. En als 1 van de barrages (dammen) door breken dan komt er toch wel heel veel water door de rivier zetten. Dat zien wij in de wintermaanden, dan worden de luiken open gezet voor extra water om stroom op te wekken. In de zomer daarentegen staat het water vaak erg laag, er is geen extra stroom nodig. Maar goed, ik wijk af, terug naar het briefje, waarin het volgende beschreven staat:

“In het kader van een oefening in verband met het doorbreken van de dam bij het Lac des Fades wordt op donderdag 11 oktober het luchtalarm gebruikt. Voor de volgende straten van het dorp wordt er verwacht dat de mensen naar buiten gaan als het alarm afgaat, wij wonen dus ook in de risico zone. “Ik zei al tegen manlief, ik ga liever naar boven als de dam doorbreekt, ik heb helemaal geen zin in natte voeten.” Aangezien wij eigenlijk de laatste tijd altijd buiten aan het werk zijn is het verder geen probleem voor ons. Het luchtalarm ging af en wij waren uiteraard buiten. De buurman kwam ook even uit zijn winkeltje en de buurvrouw?? Geen idee ze altijd thuis, maar ik heb haar niet gezien, waarschijnlijk dacht zij “ik ga wel naar boven, ik heb geen zin in natte voeten.” Tja, wat kan je verwachten de beste mensen zijn dik in de 80, de buren die dik in de 90 zijn hebben we trouwens ook niet gezien. Maar hé wij hebben braaf aan de oefening meegedaan. Niet dat iemand het gecontroleerd heeft, dat dan weer niet.

Het blijft natuurlijk Frankrijk 🙂

5c9a9328-78bd-48a1-adcb-593641cf1203

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: