Houtkachel deel 1

Toen wij in Frankrijk kwamen hadden wij een hele “mooie” oude cv ketel. De oude eigenaar had er voor gezorgd dat de cv ketel het weer zou doen. En inderdaad als je braaf alle zeven stappen volgde gingen er vier grote branders aan en werd het lekker warm in huis. Toch hadden wij vrij snel besloten een nieuwe cv ketel te laten installeren, stel je voor dat hij midden in de winter stuk ging, dan zit je in de kou. Maar ja, hij werkt op stroom, dus wat als de stroom uitvalt?? Dan kom je bij het puntje houtkachel.

Ons huis is in het bezit van verschillende schoorstenen, vroeger waren er zelfs in de slaapkamers op de eerste verdieping ook schoorstenen. Die waren al dichtgemaakt, maar je komt tijdens het verbouwen wat dingen tegen. Nu weer terug naar de woonkamer en de houtkachel want daar draait het om.

De beste man die de cv ketel geïnstalleerd had gaf ons het telefoonnummer van een man die wel een flexibele buis in de schoorsteen kon maken. Wij hem gebeld en hij kwam netjes langs. Hij heeft ongeveer 1,5 uur bij ons rond gelopen, overal gekeken, boven op het dak, beneden via het controle luikje binnen in de woonkamer, hij had zelfs de schoorsteen geïnspecteerd. Veelbelovend dus. Er werd beloofd een offerte te maken en zijn neefje zou de installatie doen als wij akkoord gingen, het was hoog en best wel moeilijk. Dit gebeurde allemaal in oktober 2017. In december hadden wij nog niets gehoord en toen wij last hadden van stroomuitval heeft een kennis ons een houtkachel geleend, dan konden we het uit proberen welke kachel grootte we nodig hadden en was het ook nog lekker warm in huis.

In januari maar weer eens gebeld hoe het met de offerte zat. “Tres difficile” was het antwoord. Oftewel schrijf de offerte maar op je buik, ik heb geen zin in je of ik heb het te druk, dat mag je zelf invullen. We hadden bedacht het dan maar tot de zomer te laten wachten, de kachel werkte met pijn en moeite, omdat er vroeger een open haard was moest je continue bij je kachel blijven om hem aan de praat te houden, maar voor het moment werkte het.

Het bleef helaas lang koud, maar we hadden de nieuwe cv ketel nog en die deed prima zijn best. De gastank waar hij op aangesloten was ook. Dat hebben we geweten, maar wie weet lukt het toch nog met de houtkachel en flexibele buis in de schoorsteen. Zodat wij deze winter lekker hout kunnen stoken.

Volgende week het vervolg, komt het goed of toch niet? Het blijft Frankrijk natuurlijk!DSC_4717

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: