Houtkachel deel 2

Zoals vorige week al verteld zijn wij op zoek gegaan naar iemand die wel een flexibele buis in de schoorsteen kon plaatsen zodat wij een houtkachel kunnen stoken, die “normaal” werkt. Hierbij het vervolg van onze avonturen.

Via een Facebookgroep in Frankrijk eens op zoek gegaan naar iemand die het werk uitvoert. Een naam gekregen van iemand en hem opgebeld. Hij deed de werkzaamheden niet meer, je moest er allemaal verzekeringen voor hebben en dat was veel te duur. Ik moest mijnheer “twee” maar bellen. Ik had al vernomen dat hij erg duur was en niet bepaald kundig dus die heb ik overgeslagen.

Een week later ging ik boodschappen doen en zag ik een bus staan. Hij doet renovatie, schoorsteenvegen enzovoorts. Die man moet ik hebben. Een foto van zijn bus gemaakt, hij had zelfs e-mail, dus ik kon mijn probleem via e-mail uitleggen. In de winkel draaide een man zit om en stootte tegen mijn karretje, hij verontschuldigde zich en ik lachte lief naar hem. Ik had hem buiten in mijn ooghoek zien lopen en vroeg of hij de eigenaar van de bus was. “Dat klopt” zei hij. Kwam dat even goed uit, ik heb hem uitgelegd wat het probleem was en hij vroeg me een berichtje te sturen met de gegevens, dan zou hij langs komen.

Een week later stond hij een half uur te vroeg voor de deur. Iemand die zich aan de afspraak houdt en nog op tijd is ook, geweldig. Hij was binnen een kwartier klaar en zou een offerte sturen. Twee weken later was de offerte daar, altijd duurder dan je wilt, nog even nagevraagd waarom sommige bedragen zo hoog waren. Het was gevaren toeslag, hij moest toch op ca. 12 meter hoogte werken. Wij hebben akkoord gegeven op de offerte,  we willen die houtkachel nu toch wel eens hebben zonder problemen.

In de tussentijd was Peter jarig en hebben we de houtkachel gekocht die we vorig jaar al mooi vonden en nu nog steeds. Nadat ik enige tijd niets vernomen had van de “schoorsteenman” heb ik maar weer eens een mail gestuurd. Hij vertelde dat hij begin oktober het werk uit kwam voeren. Begin oktober is een breed begrip het werd half oktober. Met drie man sterk stonden ze voor de deur, er werd gereedschap door het huis gesleept, een ladder voor het dak, de flexibele buis enz.

Na een uurtje of twee aanmodderen kwam hij naar ons toe, er zit een slinger in de schoorsteen, er moet een deel van de schoorsteen open dan kunnen we de buis begeleiden en ik bestel een smallere buis. De tweede keer dat hij kwam werkte het wederom niet en moest de hele schoorsteen van de eerste naar de begane grond open gesloopt worden. Peter is aan de slag gegaan en hij kwam weer terug. Na weer een tijdje aanmodderen was het dan eindelijk zover de buis zat op zijn plaats. “Tres difficile” zei hij.

Achteraf gezien hadden we het misschien toch zelf kunnen doen, maar hadden we er dan aan gedacht de schoorsteen open te breken? Zijn oplossingen waren een schoorsteen buitenom (niet mooi), een hele nieuwe schoorsteen aan de buitenkant van het huis (duur en nog lelijker). We moeten nu nog even de tijd vinden om de simpele en netste oplossing af te werken, maar we hebben een werkende houtkachel en daar ging het uiteindelijk om.

Toen hij een stuk achtergelaten gereedschap op kwam halen (wij mochten dat gebruiken voor de aansluiting van de kachel) heb ik gelijk de rekening betaald. Hij vroeg of hij nog de afvoer aan kon leggen in de gîte, maar ik zei dat doet manlief zelf. Ik heb hem het sanitair gebouw laten zien en de tenten. Hij was onder de indruk. Ik heb hem beloofd als er nog werkzaamheden zijn ik hem zeker zal bellen, maar voor nu klussen wij weer lekker samen verder en in de avond gaat de houtkachel aan en genieten wij van de warmte.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

2 Comments

  1. Bieke says:

    Wow, gezellig zo’n houtkachel. Zijn jullie nou helemaal klaar met de verwarming? Na de Kerstdagen komen we weer een paar dagen langs in Châteauneuf en gaan we eens lekker onze voeten warmen bij jullie! 😘

    • Afwerken nog van de schoorsteen, maar dat is voor koude regendagen. En e cv moet nog opgeknapt worden, maar dat is weer voor een zomer klus als alles buiten klaar is, voor nu voldoet het.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: