Châteauneuf-les-Bains

Vandaag willen wij u kennis laten maken met het dorp waarin wij wonen. Gewoon omdat wij het een mooi dorp vinden en het is voor u natuurlijk ook fijn om een idee te hebben waar u uw vakantie boekt.

Châteauneuf-les-Bains is een dorpje gelegen aan beide oevers van de rivier de Sioule. De Sioule is een meanderende rivier, “de schoonste” rivier van Frankrijk. Deze is ongeveer 150 km lang. Châteauneuf bestaat uit allerlei kleine gemeentes van enkele huizen. Het huidige centrum van het dorp ligt op de westelijke oever, dit was vroeger La Chaux. Wij wonen in Lavaux aan de oostelijke oever van de Sioule. Er zijn verschillende bruggen waar je de Sioule over kunt steken. Prachtige bouwwerken zijn de bruggen van Chambon, Pont de Braynant, en pont de Menat (een oude romaanse brug).

Bij ons zijn er meerdere mogelijkheden om de Sioule over te steken, wandelend kan dat over de wandelbrug op een paar honderd meter van ons huis. Met de auto kan je via de brug van Chambon of de brug bij Le Got rijden.

In de Gallo-Romeinse tijd zijn de wateren van Châteauneuf-les-Bains al bekend. Er zijn meerdere bronnen met thermale activiteit. Zo is er nu nog in het park bij de thermen een bron te vinden waar warm water van 35 graden rechtstreeks uit de grond komt. Er zijn veel mensen die er gebruik van maken, het water stroomt 24 uur per dag en werkt goed voor mensen met reumatische klachten. De thermen heeft zich in de 19e eeuw ontwikkeld en “geneest” reuma. Ongeveer 20 bronnen worden gebruikt voor de spa (mei tot oktober) en de productie van mineraalwater (bij de fabriek in het dorp).

Aan het begin van de 13e eeuw werd een kasteel gebouwd om de doorgang van de Sioule te verdedigen. In de loop der jaren is er veel met het kasteel gebeurd, je kunt het huidige kasteel zien vanuit onze tuin en ervoor ligt de Kapel St Valentin. Aan de oever staat de oude parochie van Saint-Cirgues (of Saint-Cyr), in de meandre van de Sioule. Ook zijn er vele oude bruggetjes en ruïnes terug te vinden tijdens mooie wandelingen langs de route “Au fil de L’eau”.

Jean-Pierre Alibert (1820 Montauban-1905 Paris), geoloog, uitvinder, ontdekkingsreiziger in Siberië, ontdekker in 1848 en exploitant van een grafietmijn bij het Baikalmeer. Na zijn terugkeer in Frankrijk (1862), kwam hij naar Chateauneuf om te genezen van de reuma. Hij bouwde er een huis en bouwde de rots van Pierre Encize in de buurt, waarop hij in 1893 een standbeeld van de Maagd Maria liet plaatsen. De plaats heet nu Pic Alibert, een bron draagt ook zijn naam. Een portret van Jean Pierre Alibert hangt in het gemeentehuis van Châteauneuf. Bij Pic Alibert kun je nog goed de ruïnes zien van de plek waar zijn huis heeft gestaan.

Jean-Pierre-Blazin heeft in 2009 een boek uitgegeven met de hele geschiedenis van Châteauneuf-les-Bains. Hierin staat uitgebreid beschreven over de rijke geschiedenis van ons thermendorp. Met prachtige foto’s van vroeger en nu. De kleine dorpjes worden beschreven, foto’s van de oude thermen en de nieuwe, de talrijke hotels, bruggen, bronnen, landkaarten, belangrijke mensen die hier gewoond hebben. Een prachtig boek om eens in te zien.

In de huidige tijd kan je tijdens prachtige wandelingen genieten van de overblijfselen van de rijke historie in het dorp, kanoën vanaf pont de Braynant, het viaduct des Fades, het treinstation van Saint-gervais/Châteauneuf, Pic Alibert, Croix Rouge en nog vele andere plekken. Al fietsend, motorrijdend of met de auto mooie plekken bekijken, het kan allemaal.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: