Huisarts!

Iedereen moet wel eens naar de huisarts, zo ook wij. Geen probleem natuurlijk, afspraak maken, op afgesproken tijdstip aankomen, dokter vertellen waarvoor je er bent en klaar. In Nederland is iedereen gewend aan hetzelfde regime, het is duidelijk, de dokter zet alles in de computer, receptje wordt geschreven en hop naar huis. Een kind kan de was doen zeg maar.

Deze week was het zover, wij moesten beide even naar de huisarts voor een nieuw receptje voor medicijnen. Alhoewel het is er maar 1. In Nederland krijg je een recept voor 3 maanden in Frankrijk ook, alleen hebben ze van het medicijn wat wij nodig hebben alleen een dubbele dosis, dus pilletjes doormidden en wij hebben voor een half jaar medicijnen. Prima scheelt weer 2 rondjes per jaar naar de huisarts.

Ik dwaal af, dat gebeurd wel vaker, misschien hebben ze daar ook een medicijn voor, maar eens aan de huisarts vragen ;-). Netjes op tijd (want wij zijn altijd op tijd) zitten we in de wachtkamer. Na een minuut of 10 worden we naar binnen geroepen. We worden welkom geheten door de huisarts, haar hond en kat. Uit hygiënische overwegingen mag er in Nederland geen huisdier in de dokterspraktijk zijn of in het ziekenhuis. Maar we zijn in Frankrijk dus het kan.

De dokter vraagt wat we komen doen, er wordt een klein onderzoekje gedaan. Bloeddruk wordt gemeten, er wordt naar hart en longen geluisterd en gewoon met ouderwetse apparatuur. De dokter kletst lekker verder tijdens haar werk, vraagt of we veel mensen kennen in het dorp of we wel eens in het café komen, zouden we echt moeten doen je kan er ook alleen koffie drinken. Je buurman komt er ook, ga eens met hem samen. Ja zelfs de huisarts weet alles ;-). Wat je je dan in de tussentijd afvraagt is of de huisarts eigenlijk dat hart en die longen wel gehoord heeft, maar ja ze zijn het zo gewend dus het zal vast wel. Ik leef nog steeds.

Nadat ze het onderzoek afgerond heeft wordt er een receptje uitgeschreven. Tussen mijn benen ligt de hond, deze geeft af en toe een zetje tegen mijn been want hij wil graag een kroel over zijn kop hebben. Op schoot ligt de kat, kopjes gevend en als je stopt krijg je een duwtje of je verder wilt gaan. Er zullen in Frankrijk waarschijnlijk niet veel mensen een allergie hebben voor honden of katten. De dokter wil toch ook even een bloedonderzoek laten doen, er wordt een papiertje ingevuld met de onderdelen die ze nagekeken wil hebben, want ze wil niets missen, in het bloed kan je veel ziektes tegenkomen of uitsluiten. In Nederland hebben ze een geprint papiertje, je weet wel, een vakje aankruisen wat er nagekeken moet worden en achterop kan je zien of je nuchter moet zijn of niet. Ik bedacht mij ineens ik moet het even navragen wat wij nou moeten doen. Het antwoord is simpel. “Je moet nuchter zijn, je mag een glaasje water drinken of koffie zonder suiker, maar zeg niet tegen de verpleegster dat je koffie hebt gedronken.”

Nou dat was een duidelijk antwoord. Maar waar vind ik de verpleegster? Kijk maar even in de Pages Jaunes, of op internet maar nog beter vraag het je buren. Bel de verpleegster op en ze komt bij je thuis…. Wat ze komen bij je thuis??? Jazeker. Echt in Nederland moet je ergens naartoe en zit je tijden in de rij te wachten tot je aan de beurt bent. Ik vind het geweldig. Dus de buurvrouw maar even vragen welke verpleegster ik moet bellen voor een afspraak. Ja zo werkt dat in Frankrijk, als je iets nodig hebt of informatie, vraag het de buren of in de kroeg, daar kom je ook veel te weten.

Ik ben nog steeds verwonderd over de huisdieren binnen in de praktijk. Ze zijn ontzettend lief en wij houden van dieren dus ik maak me er niet erg druk om. Blijkbaar de huisarts zelf ook niet. Wie weet als we ooit eens in het ziekenhuis terecht komen mag de hond gewoon mee. Voorlopig hopen we daar niet terecht te komen.

Fijn weekend allemaal!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: