Sneeuw en gladheid

Het is natuurlijk winter in Frankrijk en wij werden de laatste weken beloond met wat sneeuw. Ja in ons dorp was het ‘wat’ sneeuw, om ons heen in iets hoger gelegen gebied toch wel ‘heel wat’ sneeuw.

Als je de weg op moet dan wordt er in Nederland gestrooid met strooizout. In Frankrijk doen ze dat ook op de snelwegen en wat andere grote wegen. Bij ons in de straat komt een sneeuwschuiver langs, soms wordt de straat daar alleen maar gladder van. Op andere plekken wordt grind gestrooid om te zorgen dat de auto’s niet wegglijden en op andere plekken wordt weer een ander soort grind gestrooid.

Toen wij hier kwamen wonen zei buuf tegen ons, bij ons in de straat wordt er nooit wat aan strooien gedaan en sneeuwschuiven. Toch zag ik laatst een bergje korrels liggen ik dacht nog iemand heeft zeker zijn plantenbakken geleegd, het waren net van dei klei korrels. Achteraf bleek dat daar te liggen om te strooien als er sneeuw lag, zodat iedereen de 6 autorijdende bewoners die er met de auto langs moeten het heuveltje op kunnen komen. En de sneeuwschuiver kwam langs, het kan niet op.

Toen wij laatst onderweg waren naar de huisarts die toch wel straf omhoog de berg op woont zagen wij blauwe bakken staan met dezelfde korrels. Want tja, als op dat weggetje sneeuw ligt of het is glad dan kom je zeker niet boven. En de huisarts moet toch ook nar spoedgevallen kunnen gaan.

Wij hebben het geluk dat we meestal genoeg eten in huis hebben en genoeg werk hebben, dus als er sneeuw ligt hoeven wij de deur niet uit. Toen er vorige week een heel departement in rep en roer was omdat er veel sneeuw kwam en het ging stormen, kregen wij een sms thuis dat de bussen niet reden. Ik had even bij buuf nagevraagd hoe kind dan op school moest komen. Nou ja, jij bent thuis dus als het gaat moet je haar brengen. Maar die dinsdagavond besloten wij, kindlief blijft thuis, een half dagje school waarvan ook nog een uur gym dat kan ze wel missen.

Al wat er die dag bij ons was, was geen storm, gewoon een lekker briesje en zeker geen sneeuw. Maar dochterlief had wel een lekker dagje vrij (kon ze mooi het kippenhok schoonmaken). De volgende dag kwam ze uit school, bleek dat er maar 4 kinderen van haar klas waren en de rest was thuis gebleven. Om ons heen was blijkbaar wel meer sneeuw, ook meer wind, maar de erge code rood weersomstandigheden vielen reuze mee.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: