Verandering!

Er heerst nogal eens wat verandering in het leven van een puber, zo ook in het leven van Anouk!

Toen wij in 2017 in Frankrijk kwamen wonen had Anouk net de brugklas op het gymnasium achter de rug. Een heel nieuw begin op weg naar het volwassen leven. En toen gingen we ineens 7 jaar eerder dan de bedoeling was naar Frankrijk. We hebben alles met haar besproken over de gevolgen van een emigratie, wat ze kon verwachten en of ze daar wel zin in had. Zij was degene die een hele grote inspraak had in de verhuizing, een nee van Anouk was een voorlopige nee voor ons. Anouk zei ja. Ze wilde het een gedegen kans geven. We hebben haar geregeld gevraagd of ze het echt naar haar zin heeft en of ze terug zou willen. Ze houdt van de rust in Frankrijk, ook al zijn er wel dingen die ze mist van Nederland.

In Frankrijk kwam ze op het collège, heel anders dan in Nederland. Alle schoolniveau’s zitten bij elkaar. Dat was eigenlijk best een stap terug, maar om de taal onder de knie te krijgen niet eens zo verkeerd. Anouk ging 1 op 1 over, veel kinderen die uit het buitenland komen worden een klas terug gezet. Voordeel, ze zat bij leeftijd genoten. Nadeel, zo’n boerendorpsschool ligt het niveau wel even anders dan op het gymnasium.

Maar Anouk sloeg zich er doorheen. na een moeilijk eerste jaar, begon het tweede jaar. Gelijk een examenjaar en uitzoeken naar welk lycée ze wilde gaan, een kleine stage, beroepenmarkten, een examen om haar niveau frans te bepalen. Het kan niet op. Het schooljaar begon best goed, maar door een hoop gedoe bij meisjes onderling in haar klas viel haar niveau wat naar beneden. Vele gesprekken volgden, nadat Anouk een week stage had gelopen, viel het kwartje en ging ze knoerthard aan de slag om te bereiken wat ze wil bereiken.

Ze heeft een Delf examen B1 gehaald met een fantastische score, haar Brevet Blanc gehaald met een ‘mention Bien’, haar scooter theorie-examen zonder leren omdat ze geen leerboek had gekregen. En ze werd aangenomen op het lycée General, overeenkomend met havo/vwo in Nederland. Wij zijn ontzettend trots op haar dat ze dat voor elkaar gekregen heeft in zo’n korte tijd.

Na een lange vakantie van 9 weken en een ‘stage-vakantie’ bij vrienden van ons is het schoolgaande leven weer begonnen.

Onze kleine meid wordt groot, 15,5 jaar, intern op het lycée. Op maandagochtend vroeg breng ik haar naar de bus, op vrijdagavond haal ik haar op. Ze is alleen in het weekend thuis, heeft huiswerk en vooral met haar eigen ding bezig. Wat raar, een heel nieuw leven. We zullen er vast aan wennen, maar nu nog even niet.

DSC_0936

Anouk op het lycée

4 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: