Cadeautjes!

Over het algemeen is iedereen gek op cadeautjes. Wij vinden het ook altijd leuk als we iets krijgen… Maar soms krijg je een cadeautje waar je niet heel erg blij mee bent en wat doe je dan???

Als je jarig bent kan je nog wel eens zeggen, ach jee die heb ik al, dan kan je het cadeautje ruilen in de winkel voor iets wat je wel leuk vind. Meestal zeg je natuurlijk, ach wat een leuk cadeau, dank je wel. Het beland in de kast en soms geef je het aan iemand anders. Maar goed, bij ons op het moment geen verjaardagen, geen feestjes, geen sinterklaas, geen kerst, helemaal niets waar je cadeautjes hoort te krijgen.

Maar wat schertst onze verbazing! Onze kippen zijn al een tijdje van slag. Ze mogen niet loslopen, alleen in hun immens grote ren, die ze waarschijnlijk te klein vinden. en waarom niet?? Ze gaan steeds bij de buren naar de moestuin, dat mag natuurlijk niet. En toch met de jonge lading kuikens, die wij een paar maanden geleden gehad hebben, gaat het mis. Ze sluipen uit het hok. Hoe dan? Nou gewoon door de mazen, of ze klimmen in de bomen en gaan er zo uit. Het zijn een stel donderstralen. Moederkip is er ook zo één, ze gaat overdag het hok uit, in de avond gaat ze in een boom of de struiken slapen en in de ochtend komt ze via de voordeur de kippenren in om te eten…

Nadat ze dat een tijdje vol heeft gehouden, ging er bij ons nog geen lichtje branden, we waren wel zo ver, dat wanneer ze opgevreten wordt door een vos het haar eigen schuld is. De kat begon regelmatig op een plekje naar het onkruid (brandnetels) te kijken en was gebiologeerd. Wij zagen en hoorden niets. Totdat….

Onverwachte gasten, we kregen laat in de ochtend een boeking, snel de tent in orde gemaakt en nog een paar wasjes draaien. Een uurtje voordat de gasten kwamen stond ik de laatste was op te hangen. Ik hoorde een hoop lawaai uit het kippenhok komen, maar ook een geluid wat wel op kuikens leek, huh wat, dat kan niet. Ik heb snel de was opgehangen en ben gaan kijken en jawel hoor, daar liep moeder met 10 kuikens in de tuin….

Ik snelde naar binnen, riep Peter, want we hebben een probleem.. Hij dacht minstens dat er een lekkage was, of een brand, het moest erg zijn… Maar de kip was alweer gevlogen met haar grut… Ik ging mij omkleden, lange broek, trui, laarzen en hup het onkruid (brandnetels) in om de kip met kuikens te zoeken. Nadat we 6 kuikens gevangen hadden en in een tonnetje gezet om ze naar het hondenhok met speciale ren te brengen, kwamen de gasten aan… Excuses dat ik er niet zo fraai uitzie, maar we zijn op kuikenjacht, een onverwacht cadeau… Nadat wij de gasten de weg hebben gewezen, Peter in de tussentijd nog 3 kuikens had gevangen, blees er nog 1 over met moeder… We zijn uiteindelijk 2 uur lang bezig geweest met kuikens vangen en veilig wegzetten…. Maar waarom is dat geen leuk cadeau denkt u nu…

Wij wilden geen kuikens meer, 16 kippen en hanen zijn genoeg…. Geen baby’s meer… En nu hebben we er 26… Maar we gaan een goed te huis voor ze zoeken, want ze kunnen echt niet allemaal blijven… Wij wilden geen kuikens meer, dus werd er gezegd, dan draai je ze toch hun nek om?? Nou dat is dan ook weer iets wat wij niet kunnen.

Inmiddels zijn wij weer gewend aan onze nieuwe lading kinderen… De volgende keer gaan we de kippen nog beter in de gaten houden… En die eieren? Die hebben we nog steeds niet, alhoewel, er lopen 10 eieren in een apart hok ;-).

4 Comments

  1. Mar says:

    Maar wel heel schattig..het zijn net pluizerig bolletjes….maar ja…idd word ook weer groot hè…maar voor ons leuk om te zien

  2. Peter says:

    De natuur laat zich niet temmen. Ondanks het ongemak dat die kippen je opleveren, heb je er toch
    wel plezier van.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2019 Villa Guillaumette. All Rights Reserved
%d bloggers liken dit: